Nieuws

26 juli 2022

Op donderdagavond 21 juli konden we veertien jubilarissen in het zonnetje zetten.
Normaal gesproken zijn het er niet zo veel, maar door corona kon de feestelijke huldiging de afgelopen twee jaar niet doorgaan.
We feliciteerden Gérard van Agtmaal, Sylvia Caro, Leopold Ecker, Adriënne Lub, Herman van de Poll, Jan Pooters, Marjen Saatrübe (niet aanwezig) en Janny van der Salm met hun 12,5 jarig- en  Annelies van Aerle, Ries van Campen, Thea Kreeft, Frans Schollen en Ida Vissers met hun 25 jarig jubileum.
Lambert Keijdener, onze zeer gewaardeerde bas nam na 60 jaar afscheid van ons koor. Wat zullen we hem missen!!


   

   

   

   

   

                                                            
    

    

    

    

         

    

                               


4 april 2022PASSIE & OPERA 

 

Het lijdensverhaal van Jezus heeft in het verleden veel componisten  geïnspireerd. César Franck was één van hen, hij koos er voor om alleen de laatste zeven woorden van de gekruisigde te gebruiken voor zijn oratorium Les sept dernières paroles du Christ en croix. Begeleid door het Möbius Ensemble Tilburg (MET) en pianist Ben Martin Weijand brachten we dit meesterwerk op 2 april ten gehore in de Sint Jan de Doper in Waalwijk. Een uitstekende keuze op de avond voor de aanvang van de passietijd. 
Solisten Sanne Vleugels, Maarten van den Hoven en Alexander de Jong zongen een prachtige partij en de toehoorders, waar tussen ook aanwezig burgemeester Sacha Ausems met haar partner werden geroerd door de mooie klanken. 
Zoals de titel van het concert al doet vermoeden was er ook andere muziek te beluisteren: na de pauze zongen we operawerken. Het publiek kon genieten van onder andere stukken uit Verdi’s opera Il finto Stanislao en twee delen uit I Capuleti e i Montecchi van Bellini. De mannelijke solisten zongen de sterren van de hemel in hun vertolking van het overbekende duet uit De Parelvissers en sopraan Sanne zong met de mannen van ons koor het mooie La Vergine van Verdi. 
Het pelgrimskoor uit I Lombardi van dezelfde componist en het Angele Dei uit Poncielli’s La Gioconda zorgden voor een serene sfeer in de prachtige  kerk. 
Carl had de touwtjes stevig in handen en leidde zijn zangers en orkest op professionele wijze. 
In de korte toespraak die hij hield voordat hij de inzet naar het toegift gaf, meldde hij dat met het zingen van Va Pensiero, beter bekend als Het slavenkoor uit Verdi’s opera Nabucco, steun zou worden betuigd aan de slachtoffers van het oorlogsgeweld in Oekraïne. 
Net als andere koren heeft De Liedertafel last van een teruglopend aantal leden: momenteel zijn dat er ruim vijftig, drie jaar geleden waren dat er bijna zeventig. 
Dat het desondanks een fantastische avond werd is te danken aan de grote inzet van alle deelnemers aan dit geslaagde concert.                                                                                       GENERALE REPETITIE

   

 

 


    


   
 

 

20 februari 2022


PASSIE & OPERA

     

PASEN IS DE TIJD VAN NIEUW LEVEN, VAN INSPIRERENDE HOOP.
  

Nieuw leven en hoop: deze woorden leven ieder voorjaar in de harten van vele mensen. Bij onze koorleden hebben ze nu een extra betekenis gekregen. Net zoals wereldwijd bij andere koren hebben we de afgelopen twee jaar elkaar en het samen zingen enorm gemist! Natuurlijk is er gerepeteerd, maar dat gebeurde online via Teams. Een prima oplossing, maar toen het in september jl. weer mogelijk werd elkaar in onze zaal van De Leest te ontmoeten waren we toch ontzettend blij! De resultaten van al die inspanningen waren boven verwachting en we verkeerden in de veronderstelling dat het Kerstconcert door kon gaan.Helaas hebben we dat af moeten gelasten en ook het samen oefenen was weer van de baan.

Sinds een maand repeteren we weer live en we hebben er goede hoop op dat de coronamaatregelen in april dusdanig versoepeld zullen zijn dat ons volgende optreden wél door kan gaan.
Met veel vreugde kondigen we hierbij ons concert ‘Passie & Opera’ aan: op 2 april bent u van harte welkom in de St. Jan de Doperkerk in Waalwijk. 
Carl van Kuyck, sinds 21 jaar onze vaste dirigent, staat zoals gewoonlijk op de bok en het MET (Möbius Ensemble Tilburg) zorgt samen met pianist Ben Martin Weijand voor de muzikale begeleiding. Ook zullen solisten Sanne Vleugels, Maarten van den Hoven en Alexander de Jong hun medewerking verlenen.
Op het programma staat ‘Die Sieben Worte Jesu am Kreuz’, het prachtige ontroerende werk van César Franck over de laatste gesproken woorden van Jezus aan het kruis. 
Na de pauze, waarin een kopje koffie of thee wordt aangeboden kunt u luisteren naar verschillende geliefde operawerken, zoals Verdi’s Slavenkoor uit Nabucco en Pelgrimskoor uit I Lombardi, het ‘Angele Dei’ uit La Gionconda van A. Ponchielli en het duet uit De Parelvissers van G. Bizet.
Na afloop bent u van harte welkom op onze oergezellige nazit in de bovenzaal van café City in Waalwijk. 
Het concert begint om 20.00 uur en kaarten à €12,50 incl. consumptie (KBO leden krijgen 10% korting) kunt u bestellen bij de leden van ons koor, via kaarten@liedertafelwaalwijk.nl en op tel.nr. 06 38434701, maar zijn ook verkrijgbaar in de kerk voor de aanvang van het concert. 

Graag tot ziens op 2 april! 14 december 2021

Wij wensen u een Kerst vol vrede en een jaar zonder verdriet of tegenslag.  

Mogen alle dagen gevuld zijn met liefde en een lach. 

Dat vreugde uw deel mag zijn, gezondheid, voorspoed, harmonie. 

Mogen uren, dagen, maanden worden tot een symfonie.9 november 2021                                             

 

                                   

 

Wat hebben we er naar uitgekeken: het Christmas and Opera concert wat we op 11 december as. gepland hadden!
 
In september zijn we vol enthousiasme begonnen met het instuderen van het repertoire wat Carl opgesteld had. Wat was het fijn om eindelijk weer met elkaar te kunnen repeteren in De Leest! We waren er van overtuigd dat ons concert door zou kunnen gaan en genoten iedere week weer van het samenzijn.                                                                                            Maar helaas: de drie maanden repetitietijd bleken nét te kort om ‘alle puntjes op de noten’ te zetten. Ook de onzekerheid over de aanscherping van de coronamaatregelen die binnenkort waarschijnlijk ingevoerd gaat worden hebben ons doen besluiten het concert niet door te laten gaan. 

Optimistisch als we zijn hebben we ook meteen de beslissing genomen om in april 2022 een Paasconcert te organiseren. Datum en repertoire zijn uiteraard nog niet bekend maar zullen zo spoedig mogelijk op deze site geplaatst worden. 
We hopen van ganser harte u dan te kunnen ontmoeten!


7 oktober 2021RABOBANK CLUBSUPPORT

De Rabobank wil clubs sterker en toekomstbestendig maken. Als lid van de RABO bank mag u mee beslissen welke maatschappelijke initiatieven zij ondersteunen. Vanaf 4 oktober kunt u via de Rabo App stemmen op uw favoriete club. En dat zijn wij natuurlijk! 

Bent u nog geen lid van de RABO bank? Registreert u zich dan via de Rabo appHet is gratis en het mooie is: daarna mag u meteen stemmen. Open de app, ga naar het overzicht van de deelnemende clubs, selecteer Liedertafel Oefening en Vermaak en stemmen maar! De RABO ontvangt uw stem graag vóór 25 oktober. 
U kunt alleen stemmen via de app of als u bent ingelogd op de website van de RABO bank. Van 1 t/m 14 november zijn de finale uitreikingen en horen alle clubs welke financiële ondersteuning ze krijgen. 
Dit was de uitslag in 2020: 
Er werd €15 miljoen verdeeld onder clubs en verenigingen. 
500.000 leden stemden op hun favoriet en daardoor kregen 30.310 clubs en verenigingen support. 

Fijn als u ook meedoet en ons daarmee wilt steunen. Alvast heel hartelijk dank! 
3 april 2021  


Online repeteren is voor velen van ons koor inmiddels een vast punt geworden op de donderdagavonden.
Carl had voor donderdag j.l. een Goede Donderdag Concert georganiseerd, want voor Carl is iedere donderdag natuurlijk een goede dag :-)
Gepaste kleding vond hij gewenst en een fleurige achtergrond was ook wel op z'n plek zei hij.
Wat dat betreft hadden we ons best gedaan, oordeelt u zelf, en we hebben ruim anderhalf uur gezellig met elkaar gezongen.

 

We hopen dat het volgende bericht op deze site de aankondiging van een concert zal mogen zijn!

 

Wij wensen u en uw naasten mooie Paasdagen toe.

         


              
                 


Wij wensen u een fijne jaarwisseling en veel geluk en gezondheid in 2021 toe.
                 
                   
 
 


Ons koor heeft na de lockdown ten gevolge van het coronavirus niet meer in De Leest met elkaar kunnen repeteren. Sinds enkele maanden gebeurt dat wel online. Daar is op zich niets mis mee en als het af en toe niet helemaal klinkt zoals Carl het graag hoort hebben we dikke pret, maar het daadwerkelijk samen zijn en –zingen is toch van een heel andere orde, dat missen we heel erg! We zijn dan ook blij om op 9 juli as. een kort concert te mogen geven in de binnentuin van het appartementencomplex Basilica in Waalwijk. Samen met onze dirigent Carl van Kuijck en de bewonerscommissie is er een mooi programma opgesteld. Wat er precies gezongen gaat worden blijft nog een verrassing, maar het door zo velen geliefde ‘We’ll meet again’ van Vera Lynn en ‘Va pensiero’, het Slavenkoor van Verdi zullen zeker gezongen worden.  
De aanvangstijd is 20.00 uur, de toegang is gratis en u bent van harte welkom om samen met de bewoners te komen luisteren. U vindt Basilica aan de Villa Waterranonkel 103 (landgoed Driessen), 5146 AS Waalwijk. Bij slecht weer gaat het optreden niet door. Neemt u zelf een stoel mee?                                                                                

 

Het zal die avond de laatste repetitieavond van het seizoen worden; de eerstvolgende is op 27 augustus. Dat zal niet in De Leest zijn, waar we normaal repeteren, want het bestuur gaat op zoek naar een locatie waar de 1.5 meter-afstand-regel gehandhaafd kan worden. Mocht u na afloop vragen hebben, lid willen worden of geheel vrijblijvend een repetitie bij willen wonen: u vindt alle informatie daarover op deze website en op de Facebookpagina, maar u mag natuurlijk ook één van de leden van het bestuur aanspreken.

 

Graag tot ziens op 9 juli!

'CHRISTMAS AND OPERA'  2019

 

In een volle en prachtig verlichte St. Janskerk in Waalwijk begeleidden de musici van het Möbius Ensemble Tilburg de solisten en onze koorleden tijdens het Kerstconcert Christmas and Opera van 21 december j.l. 
De titel zegt genoeg: dirigent Carl van Kuijck had gekozen voor een mix van traditionele Kerstliederen en delen uit bekende operawerken. Het bleek een prima keuze te zijn: het publiek genoot er van en kon zich uitstekend vinden in dit nieuwe format.
Op het programma stonden naast de bekende liederen zoals Jesus bleibet meine Freude, Minuit Chrétien, Ave Verum en het Kerstoratorium van H. Müller het door onze dirigent bewerkte Hodie Christus natus est en Narodil se Kristus pan.
The Holy City, een vanwege de tekst door velen geliefd lied van S. Adams was absoluut één van de hoogtepunten van het concert.
Net als vorig jaar werd er in de pauze een glaasje warme glühwein aan het publiek aangeboden, wat uiteraard erg op prijs werd gesteld. Daarna werden de licht-klassieke werken gebracht, zoals het Openingskoor uit Cavalleria Rusticana van P. Mascagni, het Brindisi uit Il Campanello van G. Donizetti en Mai non rise uit Verdi’s Il finto Stanislao.
Solisten die avond waren Anouk Antonissen, Pim van Drunen en Jop van Gennip, drie jonge mensen met uitstekende zangkwaliteiten. Met name het overbekende duet Au fond du temple saint uit de opera de Parelvissers van G. Bizet klonk bijzonder mooi in de grote kerk; Pim en Jop ontvingen dan ook een welverdiend warm applaus.
Het publiek werd na afloop uitgenodigd om op de nazit te komen. Velen gaven daaraan gehoor, waardoor het in de bovenzaal van café City erg gezellig werd.
Door het Operaconcert van 28 september j.l. waren er maar 13 repetities mogelijk om dit Kerstconcert in te studeren, maar onder de enthousiaste leiding van onze dirigent hebben wij ons publiek weer een fantastische avond bezorgd.
En daar zijn we trots op!
 
                

                      

                  

           

            

OPERACONCERT 2019
 


La Traviata is één van de mooiste opera’s van Verdi, daar zullen de liefhebbers van klassieke muziek het roerend mee eens zijn. De bezoekers van het operaconcert van ons koor hadden op 28 september jl. dan ook een geweldige avond.

Tenorsolist Ingmar Ruttens had de functie van explicateur op zich genomen en nam op zijn eigen humoristische wijze het publiek mee in de bijzondere wereld van de opera. 
Net als in veel andere opera’s komen in La Traviata niet alleen liefde en romantiek, maar ook bedrog en overspel voor. Sopraan Charlotte Janssen en tenor Ingmar Ruttens vertolkten de rollen van Alfredo en Violetta en ontroerden iedereen met ‘Parigi, o cara’ (mijn geliefd Parijs). Het ‘Zigeunerinnenkoor’, waarin soliste Leonie van Rheden schitterde in de rol van Flora gaf de sfeer van een feestavond weer. Componist Verdi zou trots geweest zijn als hij had kunnen horen en zien dat zijn 'Brindisi' nog steeds één van de bekendste en meest gewaardeerde operafragmenten is.
Martijn Sanders veroverde met zijn spontane en schitterend gebrachte vertolking van het alom bekende ‘Toreador’ uit Carmen van Bizet de harten van het publiek en onze koorleden.

Na de pauze werden de toehoorders middels het ‘Openingskoor’ uit Cavalleria Rusticana meegevoerd naar het platteland van Sicilїe, waar kerkgangers op Paasochtend in het ‘Regina Coeli’ Maria wijzen op de herrijzenis van haar zoon Jezus.
Componist Ponchielli vertelt in zijn opera La Gioconda het verhaal van een zangeres die door list en leugens beschuldigd en daarna vervolgd wordt door de italiaanse staatsinquisitie. Samen met haar moeder zingt zij het ‘Angele Dei’, wat perfect vertolkt werd door de twee damessolisten.

Koor en solisten sloten het concert af met delen uit Il Campanello, Maria Stuarda en Ernani en kregen na hun toegift een daverend en welverdiend applaus van een enthousiast publiek. Wat was het een schitterend concert!