Archief

     
Lambert Keijdener en Janny van der Salm waren op 20 september 2019 te gast in het
live-programma van Eugenie Geurts van Langstraat Media. Zij had hen uitgenodigd en 
hen verzocht iets over de historie van ons koor te vertellen. Tja, dat kon Lambert als geen ander.....
Het werd een gezellig uurtje.                                                    https://soundcloud.com/langstraatfm/eugenies-weekend-show-liedertafel-oefening-en-vermaak
Ad van de Ven en Janny van der Salm brachten op maandagavond 2 september 2019 een bezoek aan de studio van de lokale omroep van Goirle (LOG).
Zij kregen daar tijdens een live-uitzending de gelegenheid ons koor en het concert van 28 september te promoten.


https://archive.org/details/musiccornermetliedertafelwaalwijk020919

GOWAALWIJK FESTIVAL 25 AUGUSTUS 2019                 


                           


                                


    HULDIGING JUBILARISSEN 2019


 
  
            

Onze laatste repetitieavond vóór de zomervakantie wordt steevast gevolgd door een feestavond waarop ook de jubilarissen worden gehuldigd. 
Dit jaar zijn dat er zes, te weten Annemarie van den Dool, Jos Vugts, Michel Dingemans en Jan Zijlmans, allen 12,5 jaar koorlid, en Bea van Heijst en Marij Pulles, die inmiddels al 40 jaar lid zijn. 

Tijdens die avond op 27 juni in het Bourgondisch Hof werd het glas op hen geheven. De partners van onze koorleden waren ook uitgenodigd en dat zorgde uiteraard voor nog meer gezelligheid. De “LOV ladies” lieten zich ook deze keer niet onbetuigd. Na iedere persoonlijke huldiging door voorzitter Ad van de Ven werden de jubilarissen toegezongen met een lied vol anekdotes en herinneringen, wat de dames een hartelijk applaus opleverde. Koorlid Milly Vink verraste het publiek met een uiterst komisch gedicht: ze vertelde over een droom, waarin zij met de koorleden een hilarische vlucht in een vliegtuig maakt. Milly kreeg een daverend applaus en dat was absoluut verdiend! Alle jubilarissen ontvingen een oorkonde en bloemen en de avond werd met veel wensen voor een goede vakantie afgesloten.

De eerstvolgende repetitie is op 15 augustus, aanvang 20.00 uur. De Leest is dan nog gesloten, dus wordt er in het Bourgondisch Hof gerepeteerd voor het naderende Operaconcert van 28 september. De kaartverkoop voor het concert is inmiddels gestart. Mocht u willen weten hoe zo’n repetitieavond verloopt en/of lid willen worden: u bent van harte welkom!

              
 

                


                


                 


                                          
KERSTCONCERT 2018Het was een prachtig kerstconcert wat Liedertafel Oefening en Vermaak op 15 december ten gehore bracht en dirigent Carl van Kuyck was met recht trots. Samen met pianist Ben Martin Weijand en het Möbius Ensemble Tilburg zorgde hij voor een perfecte begeleiding van het koor.

Als solisten traden de sopranen Maaike Hupperetz en Natascha Molly op; Joost van der Aa nam de baritonsolo’s voor zijn rekening. Goed voor een avond sfeervolle kerstmuziek in de St. Jan de Doperkerk in Waalwijk, die na het welkomstwoord van bestuurslid Hanneke Pooters begon met samenzang van “Stille Nacht”. Het daarop volgende repertoire was uiterst gevarieerd: het klassieke “Jesus bleibet meine Freude” van J.S. Bach, het “Jubilate Deo” van W.A. Mozart en het “Kyrie” uit Messe brevis van C.F. Gounod werden naast o.a. “E il ciel sereno” uit de opera Wilhelm Tell van G. Rossini in het eerste deel vertolkt. Sopranen Maaike en Natascha stalen de harten van iedereen met het lieflijke “Barcarolle”, het gondellied uit Hoffman’s Vertellingen van J. Offenbach. Het jubelende “Halleluia” uit de Messiah van G.F. Händel leverde een staande ovatie op en was een prachtige afsluiting van het eerste deel van het concert.

Nadat in de pauze een glaasje heerlijk warme glühwein was gedronken werd er een bijzondere sfeer opgeroepen door de klanken en het ritme van de gospel “Jesus is Lord of the way I feel”. De solisten zongen samen met de koorleden o.a. een deel uit “Scrooge” en “Santa Claus is comin’ to town”, “Feliz Navidad” en een vrolijke Christmas Medley brachten nog meer vrolijkheid. Het orkest speelde “Have yourself a merry little Christmas” op een zeer inspirerende wijze en werd beloond met een daverend applaus.

Na de toegift “We wish you a merry Christmas” vertrokken velen voor de nazit naar eetcafé Castle City en werd het zoals vanouds gezellig druk. En daarna was buiten datgene wat koor en publiek droomden in “I’m dreaming of a White Christmas” een week te vroeg werkelijkheid geworden: de wereld was wit.

            
        
              

                                                           

                                                

 
        

                                                

      

CONCERT "OMAGGIO A VERDI" 2017


Zaterdag 30 september jl. bracht Liedertafel “Oefening en Vermaak” het operaconcert “Omaggio a Verdi” in een uitverkochte zaal van theater de Leest in Waalwijk. Met dit concert werd een ode gebracht aan Giuseppe Verdi, een van de grootste componisten aller tijden. Verdi’s melodramatische, harmonieuze melodieën voeren je mee en laten je voor een tijdje niet meer los.
 
Voor de pauze klonk een rijke selectie uit de opera’s “Un Giorno di Regno” en Giovanna d’Arco”. Il Finto Stanislao/ Un giorno di Regno ofwel Koning voor één dag, is de eerste komische opera die Verdi schreef. Deze opera vertelt het verhaal van koning Stanislao van Polen die zich als getuige in cognito laat vertegenwoordigen door vriend Belfiore bij een dubbele bruiloft in Frankrijk. Een verhaal vol geestigheden en spitsvondigheden. De geschiedenis van Jeanne d’Arc is bij de meeste mensen bekend. Echter voor de opera “Giovanna d’Arco” heeft de tekstschrijver het verhaal ingrijpend veranderd. Zo worden Giovanna en koning Carlo VII verliefd op elkaar en sterft de maagd van Orléans niet op de brandstapel, maar op het slagveld.
 
Beide opera’s bevatten mooie koorwerken en met charismatische solisten als sopraan Wilma Bierens, tenor Ingmar Ruttens en bariton Martijn Sanders is het niet verwonderlijk dat het publiek hoorbaar enthousiast wordt.
 
Het programma na de pauze bevatte hoogtepunten uit diverse opera’s. Waaronder het bekende zigeunerkoor uit Il Trovatore, Libiamo uit La Traviata gezongen door koor en tenor, de prachtige en ingetogen stukken Madre pietosa – venite en Il santo nome/La Vergine uit La Forza, gezongen door het mannenkoor met sopraan en bariton. Uiteraard mocht in dit concert Va, pensiero beter bekend als het Slavenkoor uit Nabucco niet ontbreken. Dit lied met de zin “Oh mia patria sì bella e perduta! - O, mijn vaderland, zo mooi en zo verloren” werd destijds het lijflied van de Italiaans eenwording.
Met deze selectie uit koorwerken maakte het koor echt furore. Koor, solisten en begeleiding waren eenduidig in hun opvatting, de weergave was schitterend. De Liedertafel had zich verzekerd van drie gerenommeerde solisten, die niet alleen een goede partij zongen, maar ook zichtbaar plezier hadden in de samenwerking met het koor. Een koor dat erin slaagde het publiek een grandioze avond te bieden. Kwalitatief goed en, niet onbelangrijk, een uitstekende verhouding tussen podium en publiek.
Naast de Liedertafel, onder leiding van Carl van Kuyck, werd aan dit concert meegewerkt door Ben Martin Weijand aan de piano. Het Möbius Ensemble Tilburg zorgde voor de begeleiding. Dat alles op rolletjes liep is de grote verdienste van dirigent Carl van Kuyck, die alles en iedereen scheen te bewaken. Hij schroomt ook een groot volume niet door zijn koor echt te laten zingen, maar ook een pianissimo is voor het koor geen probleem. De lange bijval toonde de waardering van het muziekminnende publiek.

Dat Liedertafel “Oefening en Vermaak” goede concerten kan geven is mede te danken aan de morele en financiële steun van de Stichting “Vrienden van de Liedertafel” die op deze avond haar 25-jarig bestaan vierde.


 

 

 


25 JAAR ZINGEN BIJ LIEDERTAFEL "OEFENING EN VERMAAK" WAALWIJK

Donderdag jl. sloot Liedertafel “Oefening en Vermaak” het seizoen af met een korte repetitie en een feestavond. De avond had een extra feestelijk tintje omdat 2 leden, Cees Cools en Henk Appels, hun vijfentwintigjarig jubileum vierden.

Cees Cools heeft een muzikaal leven. Hij heeft 30 jaar de grote trom geslagen bij Concordia in Loon op Zand en was ook zanger bij het gemengd koor van Loon op Zand, dus het zingen was hem niet onbekend. Cees was ook een vaste bezoeker van de Liedertafelconcerten. Bij de nazit van een Kerstconcert werd het ‘lang zal hij leven’ gezongen en natuurlijk zong Cees uit volle borst mee. Tijdens deze nazit werd Cees overgehaald om lid te worden van de Liedertafel. Cees is een verdienstelijk lid voor LOV, hij heeft 20 jaar hand- en spandiensten verleend. Ook heeft hij al die jaren het muziekarchief bijgehouden.

De tweede jubilaris is erevoorzitter Henk Appels. Vorig jaar werd Henk in het zonnetje gezet bij zijn afscheid als voorzitter van de Liedertafel. 25 jaar geleden werd hij door zijn broer Chris gepusht om lid te worden. Zijn eerste functie binnen de vereniging was die van kascontroleur. Daarna heeft hij de functies bekleed van bestuurslid, vicevoorzitter in 2001 en uiteindelijk voorzitter in 2004, dit is hij 12 jaar lang geweest. Reden genoeg om hem vorig jaar tot “Erevoorzitter” te benoemen. Zijn ideeën waren soms gewaagd maar bleken altijd goed onderbouwd en doordacht, waardoor vaak een succes. Henk trok de kar bij het 150- jarig jubileum, een enorm initiatief. Ook de reisjes van de Liedertafel naar Seefeld, Verona in Italië, Gent en Unna werden door hem georganiseerd.

De voorzitter, Ad van de Ven, bedankt beide jubilarissen voor hun positieve inzet gedurende de afgelopen 25 jaar en zegt te hopen dat de Liedertafel nog lang van hun stem én betrokkenheid mag genieten. Zij ontvangen een jubileumspeld en een oorkonde. Aan de aanwezige partners wordt een boeket uitgereikt.

De LOV-ladies brachten met zang en dans een hulde aan de jubilarissen. Uiteraard lieten de overige leden van het koor zich hierbij niet onbetuigd.                                                          
   
   
             
                                              

   


             

Hierna nam de voorzitter van de Stichting “Vrienden van de Liedertafel”, Henk Appels, het woord. Deze Stichting bestaat dit jaar 25 jaar. Mede door de financiële steun van deze Vriendenkring kan de Liedertafel goede concerten geven.


Het jubileum van de Stichting “Vrienden van de Liedertafel” zal worden gevierd tegelijk met het operaconcert 
“Omaggio a Verdi” dat de Liedertafel op 30 september a.s. geeft. 

Tijdens dit concert wordt een ode gebracht aan Giuseppe Verdi, een van de grootste componisten uit de geschiedenis. Er staan twee prachtige opera's centraal: om te beginnen de komische opera “Un Giorno di Regno” (Il Finto Stanislao). Deze tamelijk onbekende, maar verrassend mooie opera vertelt het verhaal over de Poolse monarch koning Stanislaus, die verwikkeld is in een oorlog om de opvolging van de troon wat, zoals gebruikelijk in de opera, gepaard gaat met de nodige complotten en ingewikkelde liefdesverhoudingen. Daarna volgen hoogtepunten uit de prachtige, 7e opera van Verdi, "Giovanna d’Arco” (Jeanne d’Arc) waarin Giovanna een visioen krijgt en een engel haar vraagt soldaat te worden om Frankrijk naar de overwinning te leiden. Haar vader Giacomo gelooft dat zijn dochter haar ziel verkocht heeft aan de duivel, uit devotie voor de toekomstige koning Charles en biedt de Engelsen aan haar uit te leveren. Hij klaagt zijn dochter aan voor hekserij, de koning weigert te luisteren omdat hij van haar houdt maar ze verloochent haar liefde voor hem. Giovanna sterft uiteindelijk op het slagveld en de engelen zingen over verlossing en overwinning, terwijl zij opstijgt naar de hemel. Een waar drama.

Aan dit speciale concert werken mee sopraan Wilma Bierens, tenor Ingmar Ruttens, bariton Martijn Sanders, het Möbius Ensemble Tilburg, voor deze gelegenheid uitgebreid met een aantal blazers en pianist Ben Martin Weijand. Koor en orkest staan onder de bezielende leiding van dirigent Carl van Kuyck.KERSTCONCERT "PARELTJES" 2017 

         KERSTCONCERT 2016


Over het kerstconcert van de Liedertafel hoeven we u na al die jaren eigenlijk niets meer te vertellen. Liedertafel “Oefening en Vermaak” staat bekend om zijn kwaliteit en gevarieerd repertoire. Traditie is het Kerstconcert op een zaterdag in december, dit jaar dus op zaterdag 17 december. In de prachtige kerk van St. Jan de Doper in Waalwijk trakteerde de Liedertafel, onder leiding van Carl van Kuyck haar gasten op een betoverend programma met als thema “English Christmas”, een voor de Liedertafel andere invulling van het concert dan gewoonlijk. Ondanks de overvloed aan activiteiten elders was de kerk helemaal vol.
 
Na het welkomstwoord door voorzitter Ad van de Ven volgde de toepasselijke samenzang O, come all ye faithful (wij komen tezamen).
 
Het eerste deel van het programma zong het koor de traditionele Engelse Christmas carols Hark the herald angels sing, Once in Royal David's City, The first Nowell en van G.F. Händel Joy to the world. Het tweede deel van het programma was anders dan men van de Liedertafel gewend is. Geheel gekleed in een fraai ogende Dickens stijl brachten de jonge talenten Lucie van Ree, Natascha Molly, Jop van Gennip en Laurens Neyens, samen met het koor “A Christmas Carol” van Charles Dickens tot leven. Het publiek werd meegenomen naar het Engeland van 1860, het jaar waarin het verhaal over de vrekkige man Ebenezer Scrooge speelt. De bekende en ook gevoelige muziek bracht het publiek vaak tot vrolijkheid en ontroering. Hoewel er ook toeschouwers waren met een voorkeur voor een meer traditioneel concert was er grote waardering voor het geheel. Samen met het publiek zong het koor hierna het overbekende stemmige Silent Night gevolgd door het sfeervolle For the beauty of the earth van de componist John Rutter. De vier solisten zongen een kerstmedley. Zij ontvingen een daverend applaus. Wij zullen in de toekomst zeker nog van hen horen. Aansluitend zongen het koor en de solisten de bekende kerstnummers This holy Christmas night, White Christmas, Felice Navidad en Love changes everything van A.L. Webber. Aan het einde van de avond konden de bezoekers zich muzikaal uitleven in We wish you a merry Christmas, waarmee alle aanwezigen elkaar een fijne kerst en gelukkig Nieuwjaar toewensten. De begeleiding werd verzorgd door het Möbius Ensemble met aan de piano Ben Martin Weijand. De algehele leiding was in handen van dirigent Carl van Kuyck. Liedertafel “Oefening en Vermaak” kan terugkijken op een zeer geslaagd kerstconcert.

     

      

CONCERTREIS SEEFELD 2014filmverslag klik hier